Jiwa Rasa Gelora

November 29, 2004

Musim Audit

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 9:29 am

.

Minggu lepas merupakan minggu yang paling banyak aktiviti menarik di pejabat. GM saya kata, alangkah baiknya kalau minggu ini ada 10 hari.

Saya mula bekerja pada hari Isnin, selepas bercuti Hari Raya. Hari Isnin kami bertungkus lumus membuat persediaan untuk menerima kedatangan Auditor dari NPC pada hari Selasa. Multimedia presentation mengenai profil syarikat dan pencapaian syarikat perlu disiapkan. Hari Isnin juga, dua kumpulan QCC kami telah berada di JB untuk Hari Mekar mewakili syarikat.

Kedatangan aditor dari NPC adalah untuk menilai prestasi kami samada layak untuk menerima Anugerah Pengurusan Kualiti ataupun QMEA. Anugerah Kualiti QMEA menggunakan kriteria yang hampir sama dengan Malcolm Baldridge Award yang terkenal sebagai salah satu Anugerah Kualiti berprestij di dunia. Sebanyak tujuh kriteria digunakan untuk menilai prestasi sesebuah syarikat.

Saya dan rakan-rakan jenuh menjawab pertanyaan dari auditor yang banyak bertanya mengenai apa yang membezakan syarikat kami dengan yang lain. Susah sebenarnya, untuk saya menceritakan tentang kelebihan dan kehebatan syarikat, mungkin kerana kita sering dilatih untuk merendah diri. Kejayaan kami mendapat ISO9001, OHSAS18001 banyak membantu. Ini ditambah pula penggunaan Balance Scorecard yang banyak membantu meletakkan syarikat di perspektif yang betul dalam menilai prestasi dan matlamat syarikat.

Hari Khamis dan Jumaat pula giliran Auditor dari SIRIM untuk menjalankan surveillance Audit untuk OHSAS18001. Mujurlah hanya surveillance bukan reassessment audit. Keputusan audit nya juga menggembirakan kami kerana hanya mendapat 1 minor NCR dan selainnya cadangan untuk mempertingkatkan keberkesanan sistem.

Hari ini, Isnin, saya masih menunggu auditor untuk audit kewangan dan sistem, yang akan memulakan interim audit untuk tahun ini.

Kalau difikir kembali, hidup kita memang penuh dengan pengauditan. Kita sentiasa dinilai, buruk baik amalan kita. Buat yang baik, akan baiklah juga ganjarannya.

Advertisements

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: