Jiwa Rasa Gelora

Julai 28, 2005

Hadapi Dengan Senyuman

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 2:05 pm

Saya ni terlambat sikit. Baru ni sahaja saya dengar lagu kumpulan popular dari Indonesia iaitu Dewa. Sedangkan lagu-lagu kumpulan ini sudah jadi siulan anak muda kini (mungkin kerana saya sudah masuk ke golongan tua, agaknya 🙂 ). Pertama kali saya dengar lagu ini terus terpikat dengan liriknya yang mudah dan berkesan, terutama lagu Hadapi Dengan Senyuman. Mungkin kerana saya boleh `relate’ dengan tajuk lagu tersebut.

HADAPI DENGAN SENYUMAN
SEMUA YANG TERJADI
BIAR TERJADI….
HADAPI DENGAN TENANG JIWA
SEMUA… KAN BAIK BAIK SAJA

BILA KETETAPAN TUHAN
SUDAH DITETAPKAN
TETAPLAH SUDAH….
TAK ADA YANG BISA MERUBAH
DAN TAKKAN BISA BERUBAH

RELAKANLAH SAJA INI
BAHWA SEMUA YANG TERBAIK
TERBAIK UNTUK KITA SEMUA
MENYERAHLAH UNTUK MENANG

DEWA
Album Laskar Cinta
Lagu Ciptaan Ahmad Dhani

Alangkah baiknya jika kita boleh menghadapi segala cabaran dan dugaan hidup dengan senyuman. Selamat dunia. tak payah bertekak, tak payah bertegang urat, tak payah `argue for the sake of arguing’.

Yang jadi masalah, kita selalu mau menang dalam segala keadaan. Kata pensyarah saya di kelas International Business minggu lepas, frasa `Win-win’ itu sekadar mainan bibir semata, kerana jauh di sudut hati semua pihak mahu menang, atau `win-lose’, cuma sebanyak mana kita `win’ yang jadi perkiraan.

Walau apapun yang mendatang, singa atau rimau, akan saya hadapi dengan senyuman… 🙂

Julai 19, 2005

Qaisy & Laila

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 12:37 pm

Dah lama saya ingin bercerita tentang filem ini tetapi tidak berkesempatan. Kami menonton filem ini hampir sebulan lepas. Biasalah menonton di pagi Ahad, sebab harga tiketnya hanya RM6, berbanding RM8 atu RM10 di hari biasa.

Semasa berbaris membeli tiket, risau tak dapat tiket sebab ramai betul yang berbaris tidak seperti hari Ahad yang biasa. Rupanya ramai yang datang nak menonton War of The Worlds. Terkejutnya kami bila melihat panggung yang menayangkan Qaisy & Laila kosong. Hanya kami berdua! Rasa macam Raja bila satu panggung kita punya. Agaknya betullah satu banci yang menyebut bahawa kadar menonton wayang bagi rakyat Malaysia antara yang terendah di dunia. Seingat saya ini adalah filem kedua yang kami tonton dengan panggung yang kosong. Filem yang pertama ialah Syukur 21 lakonan kumpulan Raihan. Adalah 3-4 orang penonton kalau tak silap, itupun termasuk pekerja panggung yang duduk kat belakang.

Inilah nasib filem Melayu. Lebih-lebih lagi filem yang ada mesej dan falsafah seperti filem Qaisy dan Laila ini. Qaisy & Laila dihebahkan sebagai sebuah filem cinta, mungkin untuk menarik perhatian penonton muda. Tajuk filem dan posternya melambangkan kiash percintaan dua insan yang berbeza latarbelakang.

Ingatan saya pada filem ini kembali bila menonton siaran langsung Pesta Filem Malaysia yang baru berlalu. Filem ini telah menggondol hadiah Lagu Original terbaik melalui lagu Qaisy & Laila yang telah dinyanyikan oleh Zahid AF. Ianya juga telah memenangi anugerah pelakon pembantu terbaik melalui Radhi Khalid. Memang lakonan Radhi Khalid sebagai Sadiq dalam filem itu sangat baik dan memberikan kesan yang mendalam kepada penonton.

Qaisy dan Laila adalah sebuah filem yang patut dijadikan kebanggan rakyat Malaysia. Hampir keseluruhan babak dalam filem ini diambil di luar negeri. Lokasi perfilemannya ialah Quetta sebuah bandar di sempadan Pakistan Afghanistan. Mulanya filem ini ingin difilemkan di Kandahar Afghanistan, tetapi atas sebab keselamatan ianya tidak dapat diteruskan.

Filem ini bukan sekadar kisah cinta murahan. Ianya adalah kisah cinta pada sesama insan, cinta pada bangsa dan tanahair yang telah diratah dan dimamah penjajah.Inaya kisah cinta pada Agama dan yang Maha Esa. Ianya sebuah kisah pengorbanan yang menyaksikan insan tak berdosa menjadi korban.

Banyak adegan dalam filem ini yang boleh menyebabkan penonton sebak dan mengalirkan air mata. Sedih saya melihat adegan anak-anak berebut roti. Khabarnya adegan itu adalah adegan sebenar yang diambil tanpa dirancang.

Filem yang menelan belanja hampir RM2.5 juta ini tidak mendapat sambutan yang sepatutnya dari khalayak penonton di Malaysia. Filem ini telah mengangkat mertabat Malaysia kerana menggambarkan kesusahan hidup rakyat Afghanistan dan juga memberi pengiktirafan kepad sukarelawan Malaysia yang berjuang memberi sumbangan di merata tempat di dunia.

Harapan saya filem yang diterbitkan oleh Habsah Hassan dan arahan Raja Ahmad Alauddin ini akan dipasarkan di peringkat antarabangsa. Ianya mempunyai resipi untuk berjaya di peringkat antarabangsa kerana membawa bahasa yang boleh diterima semua, iaitu bahasa kemanusiaan.

Julai 15, 2005

Peristiwa 7 haribulan 7, 2005

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 9:25 am


7 haribulan 7, 2005 akan jadi satu mimpi ngeri bagi keluarga mangsa kejadian siri serangan bom di London. Kejadian 7 haribulan 7 menyaksikan 7 letupan bom di 7 lokasi yang telah mengorbankan 50 orang dan mencederakan 700 orang mangsa. Salam takziah untuk keluarga mangsa dan semoga penjenayah terbabit akan dapat dikesan dan diadili dengan sewajarnya.

Berita terakhir melaporkan yang ianya dilakukan oleh 4 orang pengebom berani mati Islam berketurunan Pakistan, 3 orang telah terkorban dan seorang lagi masih diburu. Sekali lagi umat Islam menjadi tumpuan untuk sebab yang salah. Sejurus selepas kejadian bom itupun, jari suduh tertuding kepada kumpulan Islam radikal, mungkin Usama Ben Laden (seorang manusia yang nampak serba lekeh, tetapi masih tidak dapat ditangkap, walaupun mempunyai kelengkapan perang yang serba canggih!) .

Mungkin benar ianya dilakukan oleh pengganas yang kebetulan beragama Islam. Persoalannya benarkah ianya dirancang oleh pertubuhan Islam atau gerakan Islam? Apa untungnya pada kumpulan Islam?

Siapakah yang mendapat kerugian yang besar dari siri pengeboman ini? Mungkin pentadbiran Blair akan merasa bahang dari peristiwa ini, tetapi kerugian besar ditanggung oleh umat Islam Britain yang memang selama ini menjadi contoh umat Islam terbaik di dunia. Umat Islam di Britain terkenal sebagai usahawan yang berjaya, ahli akademik dan tokoh agama yang hebat dan juga ahli masyarakat yang terlibat dalam segala kegiatan kemasyarakatan yang memakmurkan negara.

Siapakah yang mendapat keuntungan besar dari peristiwa ini? Dah tentu bukan umat Islam. Siapakah mereka?

Julai 10, 2005

Memoir Ibrahim Chik

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 3:28 pm

Memoir Ibrahim Chik
: Dari API ke Rejimen ke-10.
2004. Penerbit UKM: Bangi.
ISBN 967-942-666-1 (Paperback).
220hlm. RM35.00.
Ibrahim Chik.

Satu lagi buku yang saya baca ialah buku Memoir Ibrahim Chik: Dari API ke Rejimen ke-10. Buku ini saya baca sejurus selepas selesai membaca buku Memoir Shamsiah Fakeh.

Ibrahim Cik memulakan karier politik beliau dengan menyertai API. Beliau memilih untuk meneruskan perjuangan bersenjata melawan penjajah dengan menyertai Rejimen 10, PKM yang majoriti ahlinya adalah orang Melayu.

Anggapan saya, jika seorang itu menyertai komunis sudah tentu akan melupakan agama. Terkejut saya bila Ibrahim bercerita di dalam bukunya yang di kem komunis juga ada surau tempat anggota mereka solat. Ternyata meraka masih berpegang teguh dengan agama dan mengamalkan ibadah sama seperti saudara mereka di luar.

Propaganda British waktu itu sangat kuat sehingga berjaya memberikan gambaran yang sejahat-jahatnya pada anggota PKM. Pengganas komunis dianggap lebih jahat dari penjajah British, walaupun British telah telah merompak dan membawa lari khazanah bangsa dan negara.

Dalam bukunya Ibrahim bertanya, jika kita benar-benar mahu melawan penjajah mengapa tiada tugu didirikan untuk mengenang perjuangan melawan British? Tugu Negara yang dibina adalah mengenang perjuangan melawan komunis dan bukan perjuangn melawan penjajah British. Ada juga yang berkata, wajah tentera yang berdiri megah di Tugu Negara itu tidak menyerupai orang Melayu, lebih mirip wajah orang Inggeris.

Sehingga kini, walaupun sudah berpuluh tahun merdeka, kita masih rasa bangga menjadi sebuah negara negara bekas jajahan British.

Jika anda benasib baik, anda akan berjumpa buku-buku ini di kedai buku MPH, itupun kalau nasib baik. Saya difahamkan yang buku ini sudah tidak dikeluarkan lagi oleh penerbitnya, Penerbitan UKM kerana ada pihak tertentu yang marah. Mungkin kerana siri memoir bekas ahli PKM ini cuba memberi gambaran baik kepada pejuang kemerdekaan ini.

Walaupun kita tidak bersetuju dengan pegangan politik golongan ini, mereka ini ternyata telah membuktikan kecekalan dan kegigihan mereka melawan penjajah sehingga akhirnya negara kita merdeka. Andai kata tiadanya perjuangan bersenjata oleh komunis mungkin British tidak akan melepaskan genggaman mereka terhadap Tanah Melayu. Penjajah British ternyata terpaksa menghabiskan wang yang banyak untuk berhadapan dengan serangan gerila pihak komunis.

Walau apapun pandangan kita, episod itu telah lama berlalu dan patut menjadi panduan kepada semua, terutama generasi selepas merdeka. Sempena bulan membaca ini, bacalah buku ini dan buatlah telahan sendiri.

Julai 5, 2005

Memoir Shamsiah Fakeh

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 5:07 pm

.

Memoir Shamsiah Fakeh
: Dari AWAS ke Rejimen ke-10.
2004. Penerbit UKM: Bangi.
ISBN 967-942-659-9 (Paperback).
138 hlm.
RM30.00.

Saya baru selesai membaca dua buah memoir yang patut menjadi bacaan wajib setiap rakyat Malaysia. Kedua-duanya adalah memoir tokoh PKM ataupun Parti Komunis Malaya. Buku pertama yang saya baca adalah memoir Shamsiah Fakeh berjudul Memoir Shamsiah Fakeh: Dari AWAS ke Rejimen ke 10.

Generasi sebaya saya mungkin pernah dengar nama Shamsiah Fakeh, seorang wanita Melayu yang terdidik dengan pendidikan agama tetapi memilih perjuangan bersenjata melalui Parti Komunis Malaya.

Saya masih ingat ketika kecil, kami selalu ditakut-takutkan dengan bahaya pengganas komunis. Jangan masuk ke hutan, nanti berjumpa dengan komunis. Saya masih ingat perintah berkurung masih dikenakan di kampung saya di Sungai Siput hingga awal tahun 80-an. Sungai Siput terkenal sebagai kawasan hitam apabila pekerja sebuah estet berketurunan Inggeris dibunuh oleh penggnas komunis, lalu Darurat diisytiharkan di Tanah Melayu.

Pada masa itu, saya tidak faham mengapa seorang wanita Melayu beragama Islam boleh memilih ideologi Komunis dan menjadi pengganas melawan kerajaan.

Membaca buku ini sekurang-kurangnya menjawab persoalan mengapa Shamsiah Fakeh, menyertai PKM. Walaupun saya tidak bersetuju dengan pilihan beliau, tetapi saya menghormati tindakan dan pegangan yang beliau pilih. Sesungguhnya ramai orang melayu yang menyertai PKM di waktu itu kerana tiada jalan lain yang terbuka untuk bergerak menetang penjajah dan memperjuangkan kemerdekaan. Ketika badan politik seperti PKMM diharamkan, oleh British dan semua pemimpinnya dikejar ke lubang cacing, pilihan yang masih ada ialah masuk ke hutan dan bergabung dengan PKM yang sudah sedia berjuang dengan bersenjata.

“Bagi orang-orang yang memperjuangkan Kemerdekaan maka tidak ada pilihan lain lagi melainkan berjuang mengangkat senjata untuk menggulingkan penjajah apabila jalan damai sudah ditutup. Bukan kita yang menutupnya tetapi penjajah British.”

Shamsiah juga tetap tegas berpegang pada prinsip beliau iaitu berjuang melawan dan menghalau penjajah dari tanahair tercinta untuk mencapai kemerdekaan yang sebenar.

“Sebenarnya aku bukanlah pemimpin wanita Parti Komunis Malaya atau seorang tokoh wanita yang terkemuka. Aku hanya seorang pejuang wanita yang berjuang melawan British untuk kemerdekaan tanahair dan untuk emansipasi (kebebasan) wanita.”

Samada tindakan dan pegangan politik Shamsiah dan rakan-rakan waktu itu betul atau tidak, biarlah sejarah yang menentukan.

Create a free website or blog at WordPress.com.