Jiwa Rasa Gelora

September 27, 2005

Susah juga mencari Cinta!

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 3:02 pm


Foto dari bml-excellent.com

Akhirnya calon favourite Mencari Cinta, Khairul tersingkir juga. Dari awal lagi Khairul memang calon favourite kerana beliau ada kelebihan kerana nampak lebih matang dan berpengalaman. Khairul sebenarnya seorang duda yang pernah berkeluarga, malah kisah perkahwinan beliau pernah tersiar di sebuah majalah popular tanahair. Status Khairul pernah dipertikaikan oleh penonton dan peminat siri ini. Namun, seperti kata The Producer, keluarga Elly telah tahu kedudukan sebenar beliau, dan tidak menjadi masalah untuk beliau memasuki pertandingan ini.

Saya sebenarnya tidak berapa berkenan dengan Khairul ini. Gaya beliau yang selalu kelihatan sibuk, macam seorang ahli perniagaan yang sangat-sangat sibuk. Tetapi episod minggu lepas menyaksikan karakter beliau yang mengubah sedikit pandangan saya. Beliau kelihatan begitu mesra dan selesa sewaktu bergaul dengan orang tua di Rumah Orang Tua. Babak beliau berbual juga dan memandikan seorang tua juga menyerlahkan sudut positif beliau yang jarang dilihat. Begitu juga dengan babak beliau menolong Elly memasak. Nampak sungguh natural dan tidak kekok di dapur.

Akhirnya Khairul tersingkir juga dan penyingkirannya diiringi oleh lagu I’m leavin’ on a jet plane oleh John Denver.

Episod lepas juga menyaksikan keluarga Elly tidak mencalonkan sesiapa untuk disingkirkan. Peserta yang telah terkeluar sebelum ini juga telah diundang untuk memberi nasihat dan pandangan kepada Elly untuk memilih calon yang akan disingkir. Ternyata Elly sukar membuat pilihan dan masih tidak dapt membuat pilihan sehingga ke saat-saat terakhir.

Tak ramai wanita yang bernasib baik seperti Elly. Beruntung benar Elly. Boleh memilih dari yang terpilih. Minggu ini Elly akan memilih antara Danial & Zulfakar. Siapakah yang akan menjadi pilihan Elly malam ini?

Advertisements

September 24, 2005

M. Shahid Alam & `Islamicate Societies’

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 10:09 am


Is There An Islamic Problem? Essays on Islamicate Societies, the US and Israel
M.Shahid Alam

Paperback 240 ms
ISBN 9839541439
www.ibtbooks.com


Buku ini adalah himpunan esei tulisan Prof M Shahid Alam. Ianya tulisan yang menjawab persoalan peristiwa September 11. Ia cuba menggali rentetan sejarah yang membawa kepada peristiwa tersebut. Sejarah perjuangan Umat Islam dalam membebaskan bumi Palestin. M Shahid Alam cuba menjawab persoalan ini dari pandangan seorang Islam yang tinggal di Amerika Syarikat.

M. Shahid Alam adalah seorang Professor Ekonomi di Northeastern University, Boston. beliau menulis buku seperti Poverty from the Wealth of Nations (2000). Beliau juga menulis artikel ekonomi di American Economic Review, Cambridge Journal of Economics, Journal of Development Economics, Science and Society and Review of Radical Political Economics. M Shahid Alam juga menulis esei politik di CounterPunch dan Islamicity.

Oleh kerana tulisan beliau yang mengkritik keras dasar luar Amerika Syarikat, beliau dipulau oleh kebanyakan tenaga akdemik yang sebelumnya adalah rakan karib beliau. Banyak tulisan di internet yang menyanggah tulisan beliau dan menggelar beliau sebagai penyokong terroris. Namun, jika dibaca, tulisan beliau jelas tidak menyokong pengganas. Apa yang ditentang ialah dasar luar Amerika Syarikat yang menjadi kuda tunggangan Zionis. Tulisan beliau menyanggah pendapat Bernard Lewis yang kononnya pakar dalam Islam dan sering memberi gambaran buruk dan mengelirukan mengenai Islam.

M Shahid Alam juga menggunakan istilah `Islamicate societies’ dalam tulisan beliau. `Islamicate’ adalah istilah yang dipoularkan oleh Marshall Hodgson, penulis buku Venture of Islam yang mendefinasikan Islamicate sebagai “…would refer not directly to the religion, Islam, itself, but to the social and cultural complex historically associated with Islam and the Muslims, both among Muslims themselves and even when found among non-Muslims.”(Venture of Islam, v. 1, p. 59)

Membaca tulisan M Shahid Alam bagai membaca tulisan Noam Chomsky, malah Noam Chomsky ada menulis komen di kulit belakang buku ini. Buku ini bercerita tentang keburukan dan bahana global capitalism yang melanda masyarakat `Islamicate’ dan mengapa mereka berjuang menentang hegemoni barat.

Buku ini boleh dibeli secara online dari ibtbooks.com

September 19, 2005

John C. Maxwell & buku-buku

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 9:40 am


Title : Developing The Leader Within You
Author : John C. Maxwell
Format: Hardcover, 224 ms.
ISBN: 0785266666
Publisher: Thomas Nelson Publishers
Pub. Date: January 2001 / 2nd Rev Edition

Bertuah saya apabila berpeluang untuk hadir program The Power To Lead di PWTC pertengahan bulan Julai lepas. Program ini menampilkan penulis buku motivasi dan kepimpinan yang terkenal iaitu John C. Maxwell. Beliau telah menulis lebih 40 buah buku, antaranya Winning with people dan Developing the Leader Within You.

Saya selalu melihat buku tulisan John C Maxwell di kedai buku tetapi tidak pernah rasa teringin untuk membeli atau membaca buku beliau. Ianya tidak berjaya menarik perhatian saya. Mungkin kerana buku beliau jarang diulas oleh media dan penulis lain. Mungkin juga kerana beliau terlalu banyak menulis buku, menyebabkan sukar untuk saya memilih buku mana yang perlu dibaca. Atau mungkin juga saya dah berasa lelah membaca buku-buku personal-development sebegini.

Semasa di kampus dahulu, saya sangat suka membaca buku-buku personal development. Antara buku yang saya minati sehingga sekarang ialah 7 Habits of Highly Effective People, tulisan Stephen Covey, juga buku Unlimited Power tulisan Anthony Robbins. Masa itu, memang gila membaca buku-buku sebegitu. Namun setelah masa berlalu, saya tidak jumpa keseronokan lagi apabila membaca buku-buku sebegitu.

Saya mula lari dari membaca buku–buku personal development yang selalunya mengulang-ulang perkara yang sama dan bagai cuba mengajar pembaca cara untuk hidup. Banyak juga dari buku-buku sebegini yang sebenarnya ketinggalan keretapi berbanding dengan nilai ketimuran dan Islam yang kita anuti.

Berbalik kepada John Maxwell. Yang menarik mengenai John Maxwell, beliau berjaya menghasilkan purata 4 buah buku setahun, dan kata beliau, buku tersebut ditulis dalam masa yang hampir sama. Saya rasa saya boleh baca buku beliau walaupun beliau banyak mengulang perkara yang saya sudah tahu. Yang menjadi kelainan ialah gaya tulisan beliau yang begitu mudah dan senang difahami. Saya suka cara beliau bercerita tentang Prinsip Pareto, yang kelihatan sangat mudah dan begitu praktikal. Inilah kelebihan Maxwell. Beliau menggunakan bahasa yang mudah dalam tulisan beliau. Mungkin kerana latarbelakang beliau dari bidang pendidikan. Buku beliau juga diselangi dengan cerita-cerita menarik dari pemimpin dan juga ahli korporat ternama dunia.

Satu lagi yang menarik mengenai program ini ialah strategi penjual buku-buku tulisan John C. Maxwell di ruang legar Dewan Merdeka hari itu. Mereka menjual buku-buku beliau secara pakej iaitu lebih kurang 8 buah buku dengan harga RM200 ke RM300. Ada beberapa pakej seperti Teamwork, Personal Development dan Leadership. Buku beliau tidak dijual secara berasingan. Terpaksa beli secara pakej. Lebih lagi jika mahu buku anda ditandatangani.

Saya pun turut membeli pakej berharga RM245 untuk 8 buah buku. Terpaksa beratur. Sekali masa membeli dan kedua masa meminta autograf.

Hari itu dengan bangganya saya balik ke bilik penginapan menunjukkan buku kepada isteri buku yang dibeli dengan autograf sekali.

Hari ini dengan malunya saya mengaku, saya baru selesai membaca satu buku dari lapan buah buku yang saya beli…

September 12, 2005

Penagih dapat bantuan..

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 6:28 pm


Menarik betul tajuk utama Berita Minggu yang saya tatap pagi Ahad lepas. Penagih dadah sekitar ibu kota akan dibekalkan barang keperluan harian seperti pakaian, tuala, selimut, sabun, vitamin, susu dan pelbagai jenis makanan daripada Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

Penagih dapat bantuan

Pendekatan terbaru MAIWP banteras penyalahgunaan dadah di ibu kota
KUALA LUMPUR: Penagih dadah sekitar ibu kota akan dibekalkan barang keperluan harian seperti pakaian, tuala, selimut, sabun, vitamin, susu dan pelbagai jenis makanan daripada Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Che Mat Che Ali berkata, sumbangan itu akan diagih-agihkan bermula minggu depan selepas Skuad Sukarelawan Musibah MAIWP melihat sendiri keadaan penagih di beberapa markas mereka di sini, semalam.

Beliau berkata, lawatan skuad berkenaan adalah antara pendekatan halus dan bersifat psikologi dalam usaha dakwah bagi membantu memulihkan penagih.

Program itu, katanya dijalankan secara bersepadu bersama ahli Persatuan Pengasih Malaysia (Pengasih), pegawai MAIWP dan JAWI di lokasi yang dikenal pasti berdasarkan pemantauan Pengasih.

“Kita bukan nak tangkap mereka, sekadar melawat dan memberi motivasi. MAIWP sudah beri RM100,000 kepada Pengasih menerusi Baitulmal dan sebahagian peruntukan adalah untuk kempen menjinak dan melembutkan hati penagih dadah. Prosesnya adalah memberi baju, seluar, tuala, makanan, vitamin dan susu,” katanya.

…….. muka depan Berita Minggu Ahad 11 September,2005

Bertuah sungguh nasib penagih di bumi kita. Bukan sahaja akan diberikan jarum dan kondom percuma, akan ditambah dengan bekalan barang keperluan pula. Mereka akan akan dilayan dengan penuh kasih sayang, dalm usaha untuk `menjinak’ dan melembutkan hati mereka, kata Pengarah JAWI.

Tiba-tiba sahaja terbayang di hadapan saya imej-imej sedih dan pilu seperti dalam program Bersamamu TV3. Teringat kisah keluarga miskin yang ditarik balik bantuan RM80 sebulan oleh Kebajikan Masyarakat. Nasib mereka tidak sebaik penagih dadah. Perlu mengemis untuk mendapat sesuap nasi. Perlu menebalkan muka di dalam TV meminta belas ihsan. Nasib pesakit diabetis yang perlu membeli jarum untuk merawat penyakit yang dihadapi.

Sungguh makmur tanahairku….

September 3, 2005

Setitis air di hujung jari…

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 1:00 am

Tahniah Aida kerana berjaya menamatkan ijazah lanjutan beliau dengan jayanya. Minta maaf kerana kami berdua tidak dapat hadir. Maklumlah dah duduk jauh-jauh ni susah nak cari masa. Cepat betul masa berlalu. Rasa baharu sahaja Aida menyambung pelajaran.

Begitu juga saya. Rasa baru semalam mendaftar diri untuk program EMBA. Sedar tak sedar, dah hampir dua tahun saya menghadiri kelas hujung minggu. Minggu lepas, kelas pertama untuk subjek ke 12 dan yang terakhir, sebelum memulakan Applied Business Project.

Subjek pertama ialah Marketing dan subjek terakhir pula ialah Strategic Management.

Akhir-akhir ini, saya sering berharap supaya kelas ini cepat habis. Pengalaman memecut laju dari BM ke Ipoh untuk mengejar waktu kelas pada setiap hari Sabtu bukanlah menyeronokkan. Saya sering hadir lambat untuk kelas hari Sabtu yang mula pukul 2.30 petang.

Belajar sambilan ini ada pasang surutnya. Rasa semangat untuk belajar bila mendapat pensyarah yang bagus, tetapi ada masanya rasa macam mahu berhenti bila mendapat pensyarah yang teruk.

Ada segelintir pensyarah yang seperti tidak mengikuti perkembangan semasa, tidak mahu meningkatkan ilmu pengetahuan dengan modul-modul terbaru perniagaan dan peristiwa terbaru di pasaran. Mengajar eksekutif yang sedang bekerja tidak akan sama dengan mengajar pelajar diploma. Sebagai eksekutif yang sedang bekerja, kita sudah selalu menghadiri program latihan yang dikendalikan oleh pakar perunding ternama. Adakalanya ilmu yang ada pada pelajar lebih dari pensyarah oleh kerana banyak menghadiri program sedemikian.

Ilmu praktikal tidak akan sama dengan ilmu yang didapati dari buku teks. Bukan semua teori dalm buku teks sesuai untuk digunakan di tempat kerja. Kreativiti dan inovasi adalah perlu untuk menyesuaikan teori pengurusan dalam mengurus sesebuah organisasi.

Pelajar MBA juga tidak sepatutnya dinilai hanya menerusi peperiksaan. Menghafal sepatutnya sudah tidak menjadi metodologi mengajar lagi. Sepatutnya lebih banyak kajian kes, perbincangan dan pembentangan idea.

Untuk subjek Strategic Management ini kami mendapat seorang pensyarah yang sangat bagus, Datin N namanya. Beliau seorang pensyarah yang sukakan perbincangan di dalam kelas. Memang banyak perbincangan dan pertukaran idea dalam kelas ini. Kami berbincang secara telus dan terbuka mengenai gaya kepimpinan organisasi ternama tanahair dan dunia. Minggu lepas topik utama perbincangan ialah mengenai MAS dan Proton, juga gaya kepimpinan dan halatuju pemimpin negara.

Minggu lepas kami sudah diberi tugasan. Kami memilih untuk membuat buat analisa perbincangan kes mengenai persaingan antara MTV dan Channel V. Kumpulan kami juga akan membuat analisa strategik sebuah hospital swasta di utara tanahair. Mungkin topik yang serupa akan diperkembangkan untuk subjek Applied Business Project.

Akhir bulan ini akan berlangsung Pre Graduation Dinner di Damai Laut. Ini bermakna sesi pengajian kami sudah hampir ke penghujung. Bulan Jun tahun depan saya mengulangi jejak langkah Aida menaiki pentas. Ramai juga kawan yang sudah berfikir untuk menyambung DBA di institusi yang sama.

Kalau saya ingin mengubah kerjaya sebagai pensyarah, mungkin DBA satu pilihan yang baik. Tetapi jika mahu terus dengan kerjaya sedia ada mungkin ianya tidak perlu… buat masa ini.

Create a free website or blog at WordPress.com.