Jiwa Rasa Gelora

Oktober 28, 2005

Salam Aidil Fitri

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 5:09 pm

Salam Aidil Fitri kepada semua.

Sekalung budi kepada
semua pengunjung laman ini.

Kemaafan dipinta
Andai kata ada tulisan
di sini atau di laman lain
yang mencalarkan JIWA
Menyentuh RASA.

Terima Kasih di atas perkenalan
dan persahabatan.
Walau tidak pernah bersua
Ada Rezeki Kita Berjumpa
Di Syawal Yang Mulia.

JiwaRasa akan mula bercuti dari hari Ahad ini. Tutup rumah di BM. Bercuti 10 hari. Berhariraya di Sungai Siput dan di rumah SuriJiwa di Padang Rengas.

Salam Aidil Fitri.

Berhati-hati ketika memandu.

Berjumpa semula di Syawal Mulia.

Advertisements

Oktober 27, 2005

Pulanglah kepada Fitrah

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 8:15 am


http://www.ekadmalaysia.net

Ramadan sudah hampir ke penghujung. Syawal sudah mula menjelma. Sebulan berpuasa akan diakhiri dengan Idul Fitri, hari merayakan pulangnya kita kepada fitrah. Moga sebulan latihan berpuasa dan beribadah mengembalikan kita kepada Muslim yang asal, yang fitrah. Fitrahnya kita lahir tanpa dosa. Lahir dengan janji untuk mentaati Allah dalam segala urusan. Sebulan Ramadan menjadi medan latihan untuk membersihkan rohani dan jasmani. Di penghujung Ramadan, harapannya, kita akan kembali semula kepada fitrah dengan menjadi Muslim dan Mukmin yang sebenarnya.

Orang kita pun sudah mula kelihatan membuat persiapan untuk `kembali kepada fitrah’. Kembali kepada fitrah Melayu, sebenarnya. Yang lelaki mula buat persiapan membeli atau menempah baju Melayu, walaupun dalam setahun entah berapa kali sahaja memakai baju Melayu. Yang perempuan mula mencari baju kurung, walaupun lebih gemar memakai pants dan suits sebagai pakaian seharian.

Orang Melayu mula berfikir nak pakai baju apa untuk solat Raya, walau sebelum ini, pagar masjid pun tak nak nampak, asyik ke lain melencongnya. Mula nak balik kepada fitrah Melayu yang sangat hampir dengan surau dan masjid.

Walau sudah banyak kuih modern, orang melayu masih kepingin lemang dan ketupat yang dimasak secara tradisional, kembali kepada fitrah Melayu. Bagai tak lengkap Raya tanpa makanan dan kuih tradisional.

Bulan puasa juga akan diakhiri dengan perayaan balik kampung. Begitu simbolik dengan kembali kepada fitrah melayu. Ada insan yang akan berhiba jika tak dapat pulang ke kampung, mungkin kerana tuntutan kerja, atau mungkin kerana tahun ini giliran beraya di rumah mertua.

Peluang akan diambil untuk mencium tangan ibubapa di pagi Raya. Mungkin simbolik kembali kepada fitrah yang menyedari kita takkan ada di dunia tanpa mereka. Ibu bapa pula ada yang akan mengalir air mata, mungkin mengenang bila pula tangan-tangan ini akan merasa dikucup semula.

Pulanglah di Aidil Fitri. Pulanglah kepada fitrah.

Oktober 24, 2005

Selamat berbuka Saudaraku..

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 11:46 am


http://www.ctv.ca/news

Belum habis kisah penganiayaan tahanan perang Taliban dan kisah Al-Qur’an di buang di lubang tandas oleh tentera Amerika. Kini, dalam bulan Ramadan, menjelang Nuzul Qur’an, kita dengar berita yang pejuang Taliban di Afghanistan dibakar oleh tentera Amerika. Beberapa mayat pejuang Taliban yang dihadapkan ke arah kiblat dilaporkan telah dibakar oleh anggota tentera AS berdekatan kawasan pergunungan di Kandahar, Afghanistan.

Takziah dan simpati kami kepada keluarga mereka. Minta maaf, kami tak dapat menolong. Takkan tak tahu, kami puasa. Berbuka tadi pula banyak sangat. Buffet kat hotel je. Nak pergi terawih pun tak larat ni.

Bukan kami tak nak tolong, tapi nanti apa kata Amerika pulak. Nanti orang kata kami penyokong pengganas pulak. Malulah kami. Takkan orang educated macam kami ni nak sokong pengganas. Susahlah nanti kami nak buat business. Macam mana kami nak bagi makan anak bini kami. Tau-tau je lah kan, kami kan orang business.

Jangan bimbang, kami memang sedih dan simpati atas nasib anda. Betul! Bila tengok berita je kami tak henti mengutuk Amerika. Tapi kami tak bolehlah tunjuk sangat. Kat depan TV jelah kami tunjuk marah.

Oh ya.. Ayam percik lebih beli kat pasar ramadan tadi ada lagi. Kalau nak boleh kami kirimkan.. Selamat berbuka, saudaraku.

Oktober 20, 2005

Takziah

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 7:55 am

Foto dari http://www.sun2surf.com

Takziah

Dari Nya kita datang, kepada Nya kita kembali

Moga bertemu Damai Abadi

Oktober 17, 2005

Teman Setia di dalam Saku

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 1:39 pm


Saya seorang pemilik dan pengguna PDA. Saya mula menggunakan PDA apabila membeli Pocket PC berjenama ipaq 4150 lebih dari setahun yang lepas. Semenjak hari itu, PDA itu sudah menjadi rakan karib saya yang dibawa ke mana-mana.

Banyak fail-fail kerja, assignment dan fail peribadi saya di simpan di situ. Kegunaannya macam pen drive. Saya ada SD card 256mb yang saya dapat percuma semasa mula membelinya dahulu.

PDA ini juga jadi tempat saya menyimpan semua foto dari kamera digital saya. Ianya juga adalah pemain MP3 yang memuatkan banyak lagu kegemaran saya.

Saya juga ada banyak bahan bacaan di PDA. Saya ada program Al-Qur’an iaitu Pocket Islam yang dimuatturun percuma dari internet. Saya juga ada banyak ebook dalam PDA saya seperti Mathnawi dan Fihi Ma Fihi Karya Jalaludin Rumi, juga The Art of War karya Sun Tzu. Semuanya dalam bentuk ebook.

Saya membaca akhbar terkini melalui PDA, yang saya download menggunakan Avantgo. Saya sering membaca thestaronline dan NST, juga beberapa laman web dan blog lain.

PDA juga menyimpan semua jadual temujanji dan calendar saya. Itu belum cerita tentang games yang memang banyak disimpan di situ. Kalau tak kena caranya, memang melekakan.

Saya juga update semua posting saya di PDA sebelum disiarkan di blog. Malah, antara posting saya yang awal di blog ini ialah mengenai PDA, yang kebanyakannya saya tulis dalam Bahasa Inggeris, seperti di sini dan di sini.

Kalau mahu menulis di komputer di pejabat mungkin tak sempat. Rumah di BM belum bercadang nak beli PC. Jadi saya suka menulis di PDA bila ada masa yang terluang, kerana senang dibawa kemana-mana dan boleh dibelek walau di mana kita berada.

Minggu lepas PDA saya buat hal. Tiba-tiba sahaja skrinnya menjadi gelap tanpa sebarang visual. Jenuh saya belek, tak tahu puncanya. Saya masih boleh synchronize ke PC tetapi tetap tidak boleh menggunakannya. Tanya di kedai pun belum ada yang berani nak baiki. Kena hantar service center lah nampak gayanya.

Dah lebih dua minggu saya hilang teman. Dah mula rasa susah nak update blog. Apalah agaknya kesudahan nasib teman saku saya tu…

Oktober 12, 2005

2 SMS

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 1:06 pm

Saya terima 2 SMS ketika Ramadan hampir menjelang.

1
SMS pertama tentang kawan baik saya Din. Terkejut saya bila dapat tahu yang Din kena stroke semasa kerja dan dimasukkan ke APSH. Din muda lagi. Baru berusia 35 tahun. Bujang dan tak merokok. Dulu masa duduk serumah, rajin mengajak saya joging di Tasik Perdana setiap pagi Sabtu. Kalau ikut adat jarang orang macam dia boleh kena stroke.

Saya kenal Din dah lama. Kami sama-sama satu pengajian di universiti. Din antara pelajar yang cerdik dan rajin. Dia selalu dapat keputusan cemerlang. Tapi Din tak kedekut ilmu. Din akan mengajar kawan-kawan lain yang rajin bertanya. Selepas tamat pengajian, kami duduk serumah di Vista Angkasa. Kami antara penghuni awal di situ dahulu, masa belum ada LRT, sama-sama berebut bas mini atau bas Sri Jaya ke tempat kerja. Berbuka puasa di bulan puasa mengingatkan saya pada Din. Sama-sama makan nasi bungkus. Sama-sama mencari makanan untuk sahur.

Namun, tahun ini Din tak berdaya puasa. Makan pun bersuap. Ingatannya masih belum pulih sepenuhnya. Ramai kawan sekuliah yang dia tak kenal. Setakat semalam masih belum boleh bercakap. Sedang belajar berjalan semula melalui rawatan fisoterapi. Juga belajar menulis semula.

Tak dapat saya bayangkan nasib Din selepas ini. Din antara rakan kami yang berjaya dalam pelajaran dan kerjaya. Berjaya mendapat CPA dan kini bergelar chartered accountant. Bagaimana agaknya akan beliau teruskan kerjaya beliau selepas ini.

Mujur Din ada emak yang menjaganya setiap hari. Kata emaknya, kalau dia sihat nanti dia nak kahwinkan anaknya. Baguslah tu Makcik! Moga Din segera sembuh.

2.
SMS kedua saya terima seminggu sebelum puasa, tentang berita sedih kematian bekas pensyarah saya dahulu, Dr Unvar Rahman. Dr Unvar meninggal kerana demam denggi. Berita kematian beliau tersiar di akhbar tempatan.

Dr Unvar meninggal pada usia 47 tahun. Dia mengajar saya Management Accounting 13 tahun lepas. Masa tu beliau belum ada PHD lagi. Lulusan CIMA. Saya bukan pelajar yang bagus masa itu, lemah dalam pelajaran Accounting, yang saya anggap membosankan, berbanding pelajaran lain. Tetapi Dr Unvar berjaya meyakinkan saya bahawa Accounting adalah satu pelajaran dan kerjaya yang menarik. Dia antara pensyarah yang saya hormat hingga sekarang, malah nama beliau masih saya gunakan sebagai rujukan dalam Resume saya sehingga sekarang.

Terima kasih Dr Unvar atas ilmu dan nasihat yang akan saya pegang sehingga ke akhir hayat. Takziah untuk keluarga Dr Unvar. Moga Allah golongkan beliau dalam golongan yang mendapat rahmat dan keampunan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Peristiwa di atas mengingatkan saya akan betapa kecilnya diri ini. Hidup dan sihat kita ini semuanya di tangan Allah. Tubuh badan inipun bukan milik kita. Kalau Allah mahu menarik balik nikmat yang diberinya, ia boleh berlaku bila-bila masa. Kita sering terlupa ketika senang. Berjalan menongkat langit, tak mahu melihat ke bumi. Menyangka kesihatan dan kekayaan adalah hak mutlak kita. Jangan begitu. Itu semuanya pinjaman, diamanahkan kepada kita untuk digunakan di jalan Nya

Ia juga mengingatkan saya betapa sementaranya hidup ini. Ajal maut tidak mengenal usia. Malaikal maut tidak akan tanya samada kita sudah bersedia untuk pulang atau tidak. Sampai masa, nyawa kita direntap, kita pun jalan. Tinggallah yang hidup untuk meneruskan perjalanan.

Rugilah kita, jika tidak mahu mengambil pelajaran dan peringatan dari papan tanda di sepanjang perjalanan.

Oktober 5, 2005

Ramadan Berkunjung Lagi

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 1:49 pm


Ramadan Bertandang lagi. Masih saya ingat di blog ini tahun lepas, saya kongsi kenangan ketika berjauhan dengan isteri. Dua tahun isteri saya bertugas di Kuala Lumpur dan saya di Ipoh. Tak sangka pula tahun ini kenangan itu berulang semula. Macam deja vu. Kali ini saya di BM dan isteri di Ipoh. Kalau dahulu dua tahun duduk berjauhan, kali ini belum pasti.

Berpuasa sebagai orang bujang di BM bukannya susah sangat. Pak Din jiran sebelah kata, dekat kawasan kondo tempat kami tinggal itu ada lebih dari 5 pasar Ramadan. Pilih sahaja mana satu yang berkenan. Beli. Bungkus. Bawak balik rumah. Makan sorang-sorang depan TV. Kalau nak kawan, bolehlah cari mana-mana masjid yang dekat untuk berbuka. Boleh berkenal dengan ahli kariah setempat, yang kebanyakannya pelajar .

Semalam solat terawih di Masjid Perda. Ramainya orang! Nak cari parking pun payah. Selepas terawih, mencari tempat makan, semua tempat makan yang biasa saya kunjungi, penuh dengan pengunjung. Agaknya ramai yang makan di luar untuk kali terakhir sebelum Ramadan. Makan dan bungkus untuk sahur, dekat sejam baru dapat. Sahur tadi makan nasi goreng ikan masin, boleh tahan juga.

Selamat Menyambut Ramadhan untuk semua teman-teman yang sudi bertandang ke blog ini. Semoga Ramadhan kali ini akan menjadi medan mendidik jiwa dan rohani kita agar menjadi insan yang lebih baik dari sebelumnya.

Bulan Puasa kita menahan makan di siang hari. Moga mereka yang rajin makan riba, makan rasuah, makan harta anak yatim dan makanan lain seumpamanya akan berhenti makan sempena bulan yang mulia ini.

Hayatilah lirik lagu Harapan Ramadhan yang dinyanyikan oleh Man Bai dan Raihan ini.

Harapan Ramadhan
(Man Bai & Raihan)

Ku mengharap Ramadhan kali
ini penuh makna
Agar dapat kulalui dengan
sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintah Nya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu
membelenggu diri tiada
henti-henti

Tak ingin kubiarkan Ramadhan
berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang
lemah mengharungi
segalanya dengan sabar

Kita memohon pada Tuhan
diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan
diterima amalan
Selangkah demi selangkah…
dengan Rahmat Mu oh
Tuhanku..ku tempuh jua

Lagu : Man Bai/Farihin
Lirik : Man Bai/Farihin
Album : Maafkan – Raihan 1999

Oktober 3, 2005

Mencari Cinta? Cinta ada di mana-mana…

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 10:28 pm

Akhirnya program Mencari Cinta berakhir dengan Danial terpilih sebagai pemenang. Elly dan Danial akan mendapat hadiah tajaan garden wedding dan hadiah tajaan Habib Jewel berupa cincin dan rantai pertunangan dan perkahwinan bernilai lebih dari seratus ribu ringgit.

Finale semalam macam kurang unsur suspense nya. Saya jangkakan pengumumannya macam siri akhir Apprentice, tetapi tidak. Pemenang diumumkan dengan disiarkan Danial dan keluarga mengunjungi keluarga Elly untuk menyampaikan niat dan menghantar tanda seutas rantai kepada Elly. Yang agak menarik dalam siri akhir ini cuma sesi temubual dengan kesemua 10 peserta program ini.

Adakah program ini akan ada siri keduanya? Selepas ianya heboh diperbincangkan hingga ke dalam Parlimen? Ramai yang berpendapat program ini tidak sesuai dengan budaya tempatan, menyumbang ke arah keruntuhan moral dan sebagainya. Ramai yang melonggokkan program Mencari Cinta selonggok dengan program Realiti TV yang lain seperti Akademi Fantasia, Malaysian Idol & Mentor. Ianya dikatakan penyumbang budaya hedonism juga bermotifkan mencari keuntungan semata-mata tanpa menghiraukan sensitiviti masyarakat.

Hmmm…saya tidak berhajat untuk bersetuju atau tidak dengan pendapat tersebut. Biarlah mereka yang lebih arif menjatuhkan hukuman kepada program itu. Bagi saya, saya rasa terhibur menonton siri tersebut, setia menonton dari episod mula. Mungkin orang kita tak biasa dengan cara program ini dijalankan. Kononnya tak sesuai dengan budaya kita?

Macamlah budaya kita bagus sangat! Yang bagus hanya tinggalan dalam lipatan sejarah. Merisik, menghantar tanda dan meminang dilakukan dengan penuh beradab. Semuanya dilakukan oleh keluarga kedua belah pihak. Kedua pasangan mungkin hanya kenal tetapi belum bercinta. Cinta hanya dipupuk setelah berkahwin. Itu dahulu. Kini ianya hanya formaliti. Sudah berjumpa cinta baru mahu mencari budaya.

Dulu Cinta digubah selepas ikatan yang sah sudah dipintal. Begtu susah jalan untuk mencipta Cinta Itu dulu. Ketika harga cinta masih mahal…

Kini cinta sudah semakin murah harganya. Cinta boleh dicari merata tempat. Cinta dicari di perhentian bas & LRT, atau di kelab malam. Cinta boleh dijual beli bagai membeli handphone. Tak suka, jual di kedai handphone terpakai dan beli baru.

Cinta dicari dan dijual dengan murah di bawah pohon rendang di taman Bunga. Digadai bersama maruah keluarga. Demi Cinta manusia menyerah pada nafsu.

Saya tak pandai hukum-hakam, tapi bukankah ada kaedah usul fiqh yang menyuruh kita memilih mudarat yang paling kurang antara yang ada? Sehodoh-hodoh program Mencari Cinta, masih ada keluarga Elly datang menemankan di setiap episod. Walaupun 10 calon berebut seorang wanita. masih dilakukan dengan terkawal, dan semuanya dalam pengetahuan keluarga. Bukankah itu lebih baik dari Mencari Cinta di tepi tasik, di bawah lampu yang suram, bertemankan Iblis yang bertenggek menggoda mangsa?

Kepada TV3 dan The Producer, tahniah kerana telah menghasilkan sebuah program yang menghiburkan. Kepada Danial dan Elly tahniah dan moga berjaya mengahrungi liku-liku hidup sebagai pasangan popular. Moga akan sampai ke jinjang pelamin, dan kekal berbahagia dari dunia hingga akhirat.

Blog di WordPress.com.