Jiwa Rasa Gelora

November 28, 2005

Kacau Sungguh Jiwa Ini..

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 6:18 pm

Terimakasih elmaaniq kerana mengirim buku Jiwa Kacau yang saya pesan. Mungkin ramai yang sudah tahu kewujudan buku ini. Jiwa Kacau ini adalah satu inisiatif ulung dalam mengumpulkan tulisan yang tersiar di weblog. Kumpulan tulisan ini mungkin bukan yang terbaik, kerana ianya dihasilkan dengan cara sukarela, bukan dengan pilihan juri atau undi SMS. Ianya terbuka kepada semua tuanpunya blog yang ingin turut serta. Projek Buku JIWA KACAU adalah satu inisiatif kelompok terbesar blogger di Malaysia, iaitu Geng Jurnal.

Jiwa Kacau mengumpulkan 23 orang penulis blog yang telah menghantar 172 tulisan masing-masing untuk dibukukan. Buku ini sangat unik kerana kepelbagaiannya. Terlalu rencam, macam-macam ada dalam buku ini. Kisah sedih, gembira, lucu, sinis,pahit, manis, masam. Memang rencam.

Terus-terang, buku ini susah untuk saya tamatkan. Kerana ianya bukan buku cerita, tetapi di dalamnya ada cerita. Ianya bukan buku puisi, tetapi di dalamnya ada bait-bait sajak dan puisi. Ianya juga bukan bahan ketawa, tetapi di dalamnya juga ada cerita jenaka.

Agak sukar juga untuk saya menghadam tulisan di dalam buku ini, kerana sebahagian besar daripada penulisnya saya tidak kenal, tidak pernah menjengah di blog atau mendengar sebahagian dari nama mereka. Namun, di dalam buku ini juga ada karya dari penulis blog terkenal seperti Mat Jan dan Tok Rimau.

Antara bahagian buku yang wajib saya lihat apabila memilih sesebuah buku ialah ruangan prakata dan isi kandungan. Isi kandungan akan menunjuk kepada saya road-map, ke mana sesuatu buku itu akan membawa saya. Topik dan subtopik adalah penting sebagai motivasi kepada saya untuk menghabiskan sesuatu buku. Buku Jiwa Kacau disusun mengikut judul blog, bukan mengikut topik dan subtopik. Saya lebih suka jika buku ini disusun mengikut topik.

Buku ini adalah himpunan tulisan yang pernah tersiar di blog, yang dipilih khas oleh tuanpunya blog masing-masing untuk dibukukan.

Sedikit ingatan kepada mereka yang tidak biasa dengan dunia weblog, membaca cerita-cerita dalam buku ini tidak akan memberikan kenikmatan yang sebenar sebagaimana melayari weblog di alam maya. Ianya mungkin tidak memberi gambaran sepenuhnya tentang pengalaman sebenar menghayati sebuah blog. Jiwa Kacau hanya merakamkan perkataan dan huruf yang diambil dari blog. Yang tertinggal di blog adalah warna dan suara, jiwa dan rasa, keintiman antara penulis dan pembaca, juga tagboard dan sidebar. Tanpa ciri-ciri itu, blog akan rasa tawar tanpa jiwa dan rasa.

Walaupun tanpa jiwanya, buku ini masih sebuah buku yang patut dimiliki semua, lebih-lebih lagi kepada semua tuan punya blog. Ianya sebuah naskhah sejarah yang membuktikan kewujudan kelompok insan yang bernama blogger.

Harapan saya, selepas ini, mungkin boleh dibukukan tulisan dari blog yang pernah mendapat Anugerah Blog Terbaik yang diadakan saban tahun oleh Geng Jurnal.

Blog Jiwa Kacau

Advertisements

November 19, 2005

Hari Tandas Sedunia

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 11:08 am

19 November setiap tahun telah diisytiharkan sebagai Hari Tandas Sedunia. Seluruh dunia merayakan hari ini dengan matlamat untuk mengambil tindakan, meningkatkan kesedaran pengguna terhadap hak ke atas persekitaran tandas yang lebih baik.

Hari ini ada artikel menarik mengenai tandas di akhbar The Star. Orang kita kena baca. Orang kita perlu merayakan tarikh ini, sebab kita tak reti nak jaga tempat ini. Cakap pandai, pakai cantik tapi buang tak reti.

Selamat Menyambut Hari Tandas Sedunia…

November 17, 2005

Mustafa Akkad (1935 – 2005)

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 11:40 am

Terkejut besar saya bila baca blog beta blogger pagi tadi. Macam mana saya boleh terlepas pandang tentang kejadian pengeboman di Jordan tempoh hari. Memang, saya tahu tentang kejadian itu, cuma saya tidak sedar yang seorang tokoh besar yang berjasa juga telah terkorban. Rupanya, antara mangsa letupan bom di Jordan, minggu lepas ialah Mustafa Akkad dan anaknya Rima.

Mustafa Akkad berumur 75, dan anak beliau Rima 33, meninggal dunia apabila hotel penginapan mereka dibom oleh pihak yang dipercayai perbuatan pengganas. Tiga buah hotel mewah telah dibom mengorbankan 57 orang.

Siapa Mustafa Akkad? Namanya mungkin tidak dikenal, tetapi filem arahan dan keluaran Mustafa Akkad tidak boleh dilupakan. Mustafa Akkad adalah pengarah yang telah melahirkan filem epik The Message dan Umar Mukhtar : The Lion of The Desert lakonan pelakon Anthony Quinn.

Pengarah kelahiran Syria itu telah berhijrah ke Hollyqood dan telah mencapai cita-cita beliau untuk melahirkan filem yang memberi gambaran yang benar dan wajar tentang dunia Arab dan Islam.

Filem epik beliau yang dikeluarkan tahun 1976, The Message mendapat ulasan hangat penggiat filem. Filem tentang kisah hidup Nabi Muhammad itu tidak menunjukkan wajah dan suara Nabi, sesuai dengan larangan agama. Anthony Quinn berlakon sebagi Hamzah, bapa saudara Nabi.

Satu lagi filem beliau yang meninggalkan kesan mendalam ialah filem Umar Mukhtar The Lion of the Desert. Filem tahun 1981 ini juga dilakonkan oleh Anthony Quinn. Umar Mukhtar adalah seorang pejuang kemerdekaan Libya, yang asalnya seorang guru agama. Satu contoh besar bagaimana ulamak memimpin perjuangan menentang penjajah dan penjajahan.

Masih saya ingat menonton filem Akkad ini semasa saya masih di universiti. Semasa menunggu antara kelas, saya akan ke pusat sumber. Saya akan mencari video-video untuk ditonton. Selain dari video debat Ahmed Deedat, kedua filem Mustafa Akad inilah yang akan saya ulangi tengok. Saya tidak ingat berapa kali saya tengok kedua filem Akkad ini tapi airmata akan tetap mengalir setiap kali menonton filem beliau.

Masih saya ingat adegan filem The Message bila air mata saya mengalir tanpa henti, ketika Bilal Ibn Rabah mengalunkan azan ketika pembukaan kota Mekah. Begitu tersentuh saya dengan adegan itu, mengenangkan tentang kesusahan, keperitan dan pengorbanan Rasulullah dan para Sahabat dalam mengembangkan Islam.

Saya juga sebak ketika menonton babak ketika detik-detik Umar Mukhtar menghadapi hukuman mati, dalam filem The Lion of The Desert.

Mustafa Akkad telah pergi, menghembuskan nafas yang terakhir pada 11 November, dua hari selepas peristiwa pengeboman. Beliau pergi sebelum sempat menyiapkan projek besar beliau iaitu filem mengenai Salahuddin Al-Ayyubi. Moga Allah mencucuri rahmat atas beliau dan moga Allah membalas setimpal dengan amalan beliau.

Saya tidak sempat menangis atas kematian Mustafa Akkad, tapi saya akan terus menangis setiap kali menonton filem beliau.

November 10, 2005

Karam di lautan buku & ilmu

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 4:12 pm
Seminggu sebelum cuti Raya saya ke Kuala Lumpur. Menghadiri kes di Mahkamah Perusahaan. Belum pukul 12 sudah habis. Sempatlah ke Pasar Budaya, tempat lepak masa muda-muda dulu. Kemudian ke Wisma Yakin. Dah banyak berubah tempat tu. Tambahan lagi banyak orang berniaga sempena kedatangan Syawal.

Saya ke Wisma Yakin kerana satu tujuan. Ingin ke Pustaka Indonesia, sesatunya gedung buku bahasa Melayu Indonesia yang mengumpulkan banyak buku terjemahan dari Indonesia. Terletak di Tingkat 2 Wisma Yakin. Kali terakhir saya ke Pustaka Indonesia ialah tahun lepas, beli 9 buku berharga RM200 lebih sedikit sahaja.

Kebetulan kali ini saya beli 9 buah buku juga berharga kurang dari RM300. Buku yang dijual di kedai buku ini agak berlainan dari buku yang dijual di kedai buku ternama. Yang pertama, semua bukunya di dalam Bahasa Melayu Indonesia yang kebanyakannya adalah terjemahan dari buku bahasa Inggeris atau bahasa Arab. Harganya pula murah, hanya sepertiga dari buku dalam bahasa asal. Kebanyakan buku asal dalam bahasa Inggeris sukar dicari di pasaran tempatan. Kalau teringin juga, kena beli di Amazon dot com.

Di sini saya akan tenggelam dalam buku-buku karya penulis Indonesia seperti Pramoedya Ananta Toer, Nurcholish Majid atau Jalaludin Rahmat. Minda akan rasa tercabar dengan pemikiran reformis seperti Iqbal, Ali Shariati, Fazlur Rahman, Hassan Hanafi.

Saya akan tenggelam dalam lautan puisi mistik Jalaludin Rumi dengan Mathnawi atau Ruhi Ma Fihi nya dan Fariduddin Aththar dengan Manthiq At-thair nya.

Di sini juga anda akan berjumpa buku terjemahan tulisan Seyyed Hossein Nasr, Khalil Gibran, Thomas Kuhn, Francis Fukuyama, Bertrand Russell dan Edward Said dan Karen Armstrong, sekadar menyebut beberapa nama. Kepada peminat buku fiksyen, jangan terkejut kerana buku laris Dan Brown, Da Vinci Code juga sudah diterjemahkan dan dijual di sini.

Setiap kali ke sini, saya akan rasa tersentak, malu dan mungkin rasa rendah diri. Begitu banyaknya buku yang dibaca oleh rakyat Indonesia. Kalau tidak ada permintaan, mana mungkin ianya diterjemahkan ke bahasa Indonesia. Begitu banyak juga buku yang belum pernah saya lihat dan saya baca.

Setiap kali ke sini saya akan rasa segan dengan kearifan pekerja di kedai buku ini yang ternyata banyak membaca dan tahu kandungan setiap buku yang dijual di sini. Tanyalah apa sahaja mengenai buku, mereka akan mencadangkan buku yang sesuai. Jauh bezanya dengan pekerja sesetengah kedai buku kita. Bekerja di kedai buku tetapi tidak menghargai buku, tidak sayang pada buku dan ilmu, malah ada yang tak pernah baca pun buku di kedai temapt bekerja.

Setelah beberapa puluh buku saya belek dan pilih, saya terpaksa menyaring dan hanya membeli 9 buku seperti di bawah.

1. Nurcholish Majid, Kontroversi Kematian dan Pemikirannya – Adian Husaini
2. Cita-cita Islam – Fazlur Rahman
3. Menyingkap Yang Tersembunyi – Annemarie Schimmel
4. Aku Bagian Dari Fundamentalisme Islam – Hassan Hanafi
5. Akulah Angin Engkaulah Api – Annemarie Schimmel
6. Yang Mengenal Dirinya Yang Mengenal Tuhannya – Jalaludin Rumi
7. Untaian Kalung Merpati – Ibn Hazm Al-Andalus
8. Para Sufi Agung; Kisah & Lagenda – Mojdeh Bayat & M Ali Jamnia
9. Mengembara Mencari Tuhan – Sheikh Al-Jisri

Saya beli juga beberapa majalah Indonesia yang seperti Islamia dan Hidayatullah.

Sehingga pagi tadi, saya sudah selesai membaca 4 buku yang teratas. Kini sedang mula membaca Akulah Angin Engkaulah Api tulisan Prof Dr Annemarie Schimmel, bekas pensyarah Harvard yang banyak menulis dan mengkaji tentang Maulana Jalaludin Rumi dan Muhammad Iqbal.

November 8, 2005

Happy Belated Birthday – 4th November

Filed under: Uncategorized — jiwarasa @ 10:04 am


To the Best Brother in the world,


Semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberikan kebahagian yang berpanjangan dan berkekalan dunia dan akhirat…

Regards,
Aida.

Blog di WordPress.com.